Amerika'da üniversite eğitimi

 Amerika Türk öğrencilerin lisans eğitimi almak için tercih ettiği ülkeler arasında oldukça yüksek sıralarda yer alıyor. Birkaç yüz öğrencisi olan küçük College’lardan on binlerce öğrencisi olan devlet tarafından desteklenen devlet ya da özel üniversitelere sayısız okul seçeneği arasında istediğini bulmamak mümkün değil. Amerika’da ki yüksek öğrenim kurumları aşağıda şekilde kategorize edilmiştir.

State Colleges or Universities: Tamamen devlet tarafından finanse edilen okullar

Private Colleges or Universities:Devlet Üniversitelerine göre daha küçük ölçekli, eğitim ücreti olarak daha pahalı özel eğitim kurumları

Professional Schools:Sanat, Müzik, İşletme, Mühendislik gibi belirli alanlar üzerinde uzmanlaşmış eğitim seçenekleri sunan okullar

Institutes of Technology: Minimum 4 yıllık eğitim süresince bilim ve teknoloji üzerine eğitim veren okullar

Güncel verilere göre 6.479 kadar yüksek öğrenim kurumu bulunan Amerika’da Lisans Eğitimi almak hiç de zor değil. Türk öğrencilerin Amerika’da Üniversite Eğitimi alabilmeleri için ÖSS sınavına girmelerine gerek yok. Amerika’da 12 yıllık lise eğitiminin ardından tüm Amerikalı öğrencilerin girmeleri gereken SAT sınavı Türk öğrencilerden çoğunlukla istenmiyor. SAT sınavına girmesi gereken öğrenciler sadece sıralamalara girmiş çok iyi top okulları hedefleyen öğrenciler yada yüksek başarı yada spor ile alakalı yeteneklerini kullanarak Amerika’da ki herhangi bir okuldan burs almak isteyen öğrencilerdir. Bu amaçlar dışında herhangi bir üniversiteye yerleşmek için öğrencilerin SAT sınavına girmesine gerek yoktur. Öğrenciler, Hazırlık okumadan direk 1. sınıftan eğitime başlamak isterlerse TOEFL yada IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan yeterli puanları almaları gerekmektedir. İstenen TOEFL puanları okuldan okula değişmektedir. İngilizce seviyesi bu sınavlardan yeterli puanı almaya yetmeyecek olan öğrencilerde Amerika’da Hazırlık Eğitimi veren üniversitelere başvuru yaparak Hazırlık yılından okumaya başlayabilirler. Amerika’da üniversiteler akademik dönemlerini iki farklı şekilde düzenleyebilirler. Bunlardan birincisi quarter sistemi denilen ve seneyi 4 eşit parçaya bölen sistemdir ve sistemde öğrenciler programlarına senede 4 farklı tarihte başlayabilirler buda eğitime başlangıç tarihlerinde oldukça büyük bir esneklik sağlar. Diğeri ise bir akademik yılı 2 eşit parçaya bölen sömestr sistemidir. Genellikle quarter sisteminin tarihleri, Eylül, Ocak, Nisan, Haziran olabilirken, semester sisteminin tarihleri ise Ağustos ve Ocak olacaktır. Birçok okulda Mayıs veya Haziran aylarında başlayan yaz dönemleri de vardır ancak okula yeni başlayacak olan öğrencilerin yaz dönemini tercih etmeleri pek tavsiye edilmez çünkü Amerika’lı öğrencilerin büyük bir çoğunluğu tatilde olacağından kampüs de boş olacaktır.

Amerika'da üniversite eğitimi alabilmek ve başarılı olabilmek için biraz da sistem ve sınıf geçme konusunda bilgiye sahip olmak gerekir. Amerika Üniversite eğitim sitemi hakkında bilmek istediğiniz herşeyi Kare Eğitim danışmanlarından edinebilirsiniz.

Amerika’da üniversite dersleri  “units” veya “credits” olarak değerlendirilebilir. Amerika’da Lisans Diplomasına sahip olmak için gerekli olan toplam kredi sayısı okuldan okula ve bölümden bölüme değişmekle birlikte ortalama 120 civarındadır ve öğrenciler ortalama bir semesterde 15 kredi almaktadır. Unutmamak gerekir ki yabancı öğrencilerin vize statülerini koruyabilmek için bir sömestrde mimimum 12 kredilik ders almaları mecburidir.

Amerika’da bulunan sıralaması çok yüksek elit üniversiteler grubu “Ivy League” olarak adlandırılır. En yüksek akademik standarda sahip olan üniversiteler olarak bilinen bu okullar arasında Harvard, Yale, Columbia, Princeton, Stanford, Cornell sayılabilir.

Eğitim ücretleri devlet üniversitelerinde $10.000 – $25.000 arasında olabilirken özel üniversitelerde ise $20.000 ile $40.000 arasında değişebilmektedir.

Amerikan kanunları gereği Amerika’da minimum 9 ay akademik eğitim tamamlayan öğrenciler mezun olduktan sonra başlamak üzere toplam 1 yıl süre ile ülkede kalıp iş buldukları takdirde full- time ücretli çalışma hakkına da sahip olurlar. Optional Practical Training (OPT) olarak adlandırılan bu hakkı kullanmak öğrencinin insiyatifine kalmıştır. OPT imkanlarından yararlanan öğrenciler Amerika’daki saygın üniversitelerden sahip oldukları üniversite diplomasının üzerine bir de bir yıllık iş tecrübesi eklemiş olurlar ki buda onlara kariyer hayatlarında inanılmaz bir fark yaratmış olacaktır.

Amerikan Üniversitelerine erken başvuuru oldukça önemlidir. Ivy League okullarda başvuru koşulları farklılık göstermektedir.  Üniversitelerin kabul ve başvuru koşulları hakkında detaylı bilgi edinmek için KARE Yurtdışı Eğitim danışmanları ile irtibata geçebilirsiniz.