TOEFL Sınavı

TOEFL Sınavı

Test Of English as a Foreign Language’in kısaltması olarak kullanılan TOEFL,  Educational Testing Service (ETS)’ in tescilli sınav markasıdır.  Dünyada en yaygın kullanılan, İngilizce dil seviyesini ölçmeye yarayan güvenilir bir  sınavdır.  Amerika Birleşik Devletler’ başta olmak üzere 130'dan fazla ülkede bulunan 9000’in üzerinde eğitim kurumu tarafından kabul edilmektedir. ( Liseler, üniversiteler, resmi kurumlar, bankalar, vs). 

Sınavın Uygulandığı Yerler

TOEFL sınavını kabul eden hemen hemen bir çok ülkede ETS tarafından onaylı ve denetlenen kurumlarda bu sınavı uygulayabilirsiniz.

TOEFL sınavı, özellikle  farklı eğitim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim programına başvuracak olan ve İngilizce seviyesini ispatlamak zorunda olanlar için kullanılır.

TOEFL Puanlaması

En son uygulamada olan TOEFL Sınavı internet üzerinden uygulanmaktadır. Bu sınav 4 ana bölümden oluşur. Bu bölümlerin isimleri ve puan aralıkları şu şekildedir. Her bölümden ayrı puan alınır ve bütün bölümlerin puanları esas alınarak bir toplam puan oluşur. Başarılı veya başarısız bir TOEFL puanı yoktur ancak her eğitim veya resmi kurumun kendi amacına göre belirlediği ve talep ettiği bir puan vardır. TOEFL puanları sınav tarihinden itibaren başlayan 2 yıl içinde geçerlidir.

Sınava aynı ay içinde 2 kez olmak kaydıyla, her iki sınav arasında minimum 12 gün bırakacak şekilde istediğiniz sayıda girebilirsiniz.

Okuma Bölümü (Puan: 0–30)

Dinleme Bölümü (Puan: 0–30)

Konuşma Bölümü (Puan: 0–30)

Yazma Bölümü (Puan: 0–30)

Toplam Puan (0–120)

Puanlama yapılırken hem elektronik puanlayıcılar hem de, dil yanıtının etkinliğini ve fikirlerin ve içeriğin uygunluğunu ölçebilmek için insan puanlayıcılar da kullanılır. Sınav puanlaması sınava girilen merkezlerde yapılamaz. Puanlama yapacak gerçek kişilerin önyargılı olmaması için verilen soru kitapçıklarının kime ait olduklarını bilmezler ve özellikle Konuşma ve Yazma bölümleri birde çok puanlayıcıya değerlendirme yaptırılır.

Sınavı bitirdikten sonra puanlar yaklaşık 10 gün sonra sınavın puanlarını internet görebileceğinize dair e-mail uyarısı yapılır. Kullanıcı adı ve şifreniz ile girdiğiniz alanda puanınızı dijital olarak görüntüleyebilirsiniz. Print edilmiş orjinal sınav sonucunuz yaklaşık 13 gün sonra ETS tarafından postalanır.

Ödeyeceğiniz sınav ücretinin içine 4 orjinal skor gönderme ücreti de dahil edilmiştir. Daha sonradan orjinal skorunuzu göndermek istediğiniz yerler olursa bu işlemi şifreli alanınızdan kurum başına bir ücret ödeyerek yapabilirsiniz.

TOEFL Puanı Ölçekleri

Sınavın puanlama ölçeği ETS tarafından aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.



 

Beceri

Puan Aralığı

Seviye

Okuma

0–30

Yüksek (22-30)
Orta (15-21)
Düşük (0-14)

Dinleme

0–30

Yüksek (22-30)
Orta (15-21)
Düşük (0-14)

Konuşma

0–30 puan ölçeği

İyi (26-30)
Orta (18-25)
Sınırlı (10-17)
Zayıf (0-9)

Yazma

0–30 puan ölçeği

İyi (24-30)
Orta (17-23)
Sınırlı (1-16)

Toplam Puan

0–120

 

 

Yazma bölümü  0-5 arasında puanlanır ve sonra puanlayıcılar tarafından 30’lu sisteme çevrilir.Konuşma bölümü ise 0-4 arasında puanlanır ve aynı Yazma bölümündeki gibi 0-30’lu puanlama sistemine çevrilir. Okuma bölümünde  36-56 , Dinleme bölümünde ise 34-51 arasında görev bulunur ve soruların yanıtlanması beklenir. Reading bölümünde üç veya dört okuma parçası bulunur. Her parça için 12-14 soru vardır.

TOEFL Sınav ücretleri

Ücretlendirme sınava girilen ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Türkiye’de uygulanan tüm TOEFL sınav merkezlerinde sınav başına $185 olan aynı ücret ödenir. Sınav tarihi değişikliği yapmak isteyenler belirlenen sürelerin içinde $60 ceza ödeyerek değişiklik talep edebilirler

Sınav Süresi

TOEFL sınav süresi tüm bölümler için ayrılan zaman ve aralar hesaba katıldığında 4,5 saate yakın sürmektedir.

Genellikle, Okuma bölümünde çıkabilecek 36-56 soruya ayrılan süre 60-80 dakika, Dinleme bölümünde, 34-51 soruya ayrılan süre 60-90 dakikadır. Daha sonra 10 dakika ara, 6 görevden oluşan Konuşma bölümü için 20 dakika ve 2 görevden oluşan Yazma bölümü için ayrılan süre 50 dakikadır. Genellikle uygulanan sınavlarda sadece Dinleme veya Okuma bölümlerinden hesaplanması puanlamaya katılmayan ek sorular içerebilir. Bu nedenle zamanlama ve soru sayıları tam olarak sınava girmeden bilinemez.